Internet har revolutionerat tillgången till information. Så även för den som är intresserad av historia. Numera kan man via sin dator eller mobil få tillgång till gamla dokument, fotografier och kartor på nolltid, utan att fysiskt behöva besöka ett arkiv. Och även om allt inte finns tillgängligt online, så innebär den pågående digitaliseringen att mer och mer av vårt kulturarv blir lätt tillgängligt.
Det som kan vara svårt ibland är att veta exakt var man ska leta. Informationen är sällan samlad på ett och samma ställe. Jag tänkte därför passa på att tipsa om en del sidor som kan vara av intresse för den som är intresserad av Jämtlands och Härjedalens historia. Mitt urval har begränsat sig till de tjänster som är gratis att ta del av online. Saknas det någon sida som ni tycker bör vara med i sammanställningen så hör gärna av er, antingen via kommentarsfältet längst ner eller via ett meddelande direkt till mig. (meddelandeformuläret hittar ni här).
I samsökstjänsten Kringla kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier. I nuläget finns drygt 3 miljoner föremål och 2 miljoner bilder att bläddra bland. Jämtlands läns museum (Jamtli) är ej anslutna till tjänsten men en snabb sökning på ”Jämtland” ger ändå 76 000 träffar, varav 13 000 med bilder.
DigitaltMuseum är en annan stor söktjänst med fotografier, föremål och utställningar från 59 anslutna museer. I skrivande stund kan du bläddra bland drygt 1,5 miljoner fotografier och 1 miljon föremål. Layouten är tydligare och sökfunktionen mer användarvänlig än i Kringla. Många museer är anslutna till både Kringla och DigitaltMuseum men inte alla, och innehållet kan variera något mellan sajterna.
Europeana är en europeisk kulturhistorisk webbportal där man kan ta del av över 50 miljoner objekt från mer än 3000 institutioner. Det rör sig om fotografier, konstverk, artefakter, böcker, videor och ljudinspelningar från hela Europa. Det svenska materialet är hämtat från K-samsök och återfinns även i Kringla, men här hittar man även material från utländska institutioner (t ex om Jämtland).
Bygdeband är Sveriges Hembygdsförbunds webbplats. Här hittar du över en miljon platser, personer, bilder och dokument med lokalhistorisk anknytning från 663 hembygdsföreningar. Och ja, en hel del från Jämtland.
I Digitala Forskarsalen (tidigare SVAR) kan du söka och ta del av Riksarkivets handlingar. Från den 1 februari 2018 har alla fri tillgång till Riksarkivets digitala arkivinformation, dvs över 100 miljoner digitala arkivhandlingar, inklusive material från Landsarkivet i Östersund. Det rör sig inte bara om skriftliga arkiv utan även en del fotografier. Att söka och hitta rätt kan vara lite snårigt ibland men man lär sig efter ett tag.
Fornsök är ännu en söktjänst signerad Riksantikvarieämbetet. Fornsök innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. Informationen i Fornsök uppdateras dagligen och är sökbar för alla. Du kan söka efter län, kommun, kategori, lämningstyp, etc, eller helt enkelt zooma in på intressanta områden i kartan. Tips: Testa de laserskannade terrängkartorna!
Historiska kartor Lantmäteriet
Lantmäteriets tjänst Historiska kartor ger dig möjlighet att botanisera bland kartor över delar av Sverige (t ex fastighetskartor) från åren 1628 till 1927. Det är gratis att titta på kartorna, ladda ned dem och skriva ut dem, men det går även att beställa högupplösta kopior från Lantmäteriet. Tjänsten kräver att man installerar ett insticksprogram. Det finns hjälpguider att följa och är inte så komplicerat.
Kungliga biblioteket har en omfattande samling digitaliserade svenska dagstidningar. På grund av upphovsrätten kan stora delar av materialet enbart läsas på plats vid KB i Stockholm, men tidningar som är 115 år är eller äldre finns tillgängliga gratis online. Däribland Jämtlandsposten som du hittar här.
Topoteket Jämtland och Härjedalen är ett spännande nytt projekt koordinerat av Landsarkivet i Östersund. Här kan privatpersoner och föreningar lägga in sina bilder och dokument så de blir tillgängliga för allmänheten. Vill du bidra är det bara att kontakta Landsarkivet så hjälper de dig med det praktiska. Projektet är i sin linda och innehåller i nuläget enbart ett fåtal bilder, men antalet ökar allt eftersom.
Jamtlis bildarkiv är Sveriges i särklass största och innehåller närmare 10 miljoner (!) bilder från Jämtlands län. Denna sökbara databas innehåller 142 544 bilder att söka bland. Dessvärre finns det ingen funktion för att ladda ner bilder och uppdateringar har inte skett på över två år. Jamtli jobbar för närvarande med att uppdatera databasen som kommer att vara sökbar via Europeana nån gång under 2018.
Föreningen Gamla Östersund har hundratusentals foton, vykort, negativ och glasplåtar från Östersund (och resten av Jämtland) i sina arkiv. Arbetet pågår med att digitalisera denna samling och redan nu kan man se delar av den i föreningens bildatabas på nätet.
På Kallbygdens egen informationssida hittar du Ullbergsarkivet. Arkivet innehåller c:a 700 porträtt av människor från Kallbygden, insamlade åren 1950-53 av kontraktsprosten Gösta Ullberg. Det finns också gårds- och landsbygdsbilder att ta del av.
Digital kultur är en digital databas där privatpersoner, föreningar och organisationer kan lägga ut sina bildsamlingar. I dagsläget innehåller den nästan 300 000 bilder. Från Jämtland hittar vi bildarkiv från Ordenssällskapet Jämtlands Gille, Teaterföreningen Arnljotspelen och Åre kommun.
En annan spännande databas som man kan bläddra länge i är Samlingsportalen, Järnvägsmuseets samlingar på nätet. Här kan du ta del av över 160 000 bilder från hela Sverige (och även utomlands). De allra flesta bilder har järnvägsanknytning, men inte alla. Man kan därför hitta en hel del gamla fotografier som helt saknar järnvägar. En snabb sökning på Jämtland ger över 2000 träffar.
Ett lite okänt bildarkiv är det som tillhör bolaget SCA. Här finns närmare 1000 bilder från företagets historia och verksamhet i Jämtland.
Ännu ett udda bildarkiv som få känner till. SMHI:s hydrologiska bildarkiv visar arbetet med den hydrologiska verksamheten sedan starten 1908. Fotografierna visar på platser och arbetsmoment som dokumenterats av SMHI:s personal. De är sorterade i avrinningsområden, så Indalsälven, Ljusnan och Ljungan kan vara bra ställen att börja på för den som är intresserad av Jämtland och Härjedalen.
Kartbild.com är en lätt beroendeframkallande tjänst där man kan ta del av och jämföra flygbilder från 1960-talet med flygbilder från nutid. Hela Jämtland och Härjedalen finns med. Det är oerhört intressant att se hur samhällen utvecklats under det här tidsspannet. Men man fastnar lätt, så ha gott om tid på dig!