Intresset för ödehus har växt sig stort på sistone. Det finns något både vackert och vemodigt över det bortglömda och kanske påminner det oss om det förgängliga i tillvaron. Kontrasten är stor till vår välordnade vardag. På just denna plats utanför Ytterhogdal har tiden stannat, eller tagit slut helt enkelt, och gett oss ett litet fönster in i det förflutna.

Knappt 100 m från Ytterhogdals station, alldeles invid E45:an, ligger ett övergivet hotell. Eller ja, hotellet öppnades aldrig, trots stora planer när det byggdes på 1920-talet.

1922 invigdes tågtrafiken på Inlandsbanan mellan Sveg och Brunflo. Ytterhogdals station byggdes c:a en halv mil utanför själva samhället eftersom den nya järnvägen drogs den kortaste vägen mellan Sveg och Svenstavik. Vid denna station planerades även en järnvägsknut för den kommande järnvägsförbindelsen mellan Sundsvall och Norge.

Med detta i åtanke bestämde sig bonden Henrik Nyman för att bygga ett hotell på platsen. Då det även fanns planer för en massafabrik i närheten skulle det inte finnas brist på gäster, resonerade Henrik.

IMGP7248
”Spökhotellet” i Ytterhogdal. Foto: Steven Hellan.

Och en rejäl byggnad på tre våningar blev det också. Men innan Henrik Nyman hunnit inreda det nya stationshotellet kom besked från regeringen: Det blev ingen ny järnvägssträcka till Norge. Och således heller ingen järnvägsknut. Depression och kristider hade satt käppar i hjulet. Då hotellet dessutom låg långt från Ytterhogdals samhälle försvann de tänkbara gästerna. Drömmen gick i kras.

1949 köptes huset av Olle Hedkvist med familj som startade en cementfabrik på platsen. Så småningom byggdes fyra lägenheter i det oinredda hotellet, där bl a skogsarbetare bodde. 1961 flyttade dock familjen Hedqvist därifrån och för tio år framåt hyrdes huset ut som förråd till militären. Från 1970-talet bodde det människor i huset från och till, men numera står det öde. Det har förvisso röjts sly runt platsen, men huruvida det finns några framtidsplaner för den gamla byggnaden är ovisst.

(Samhället Ytterhogdal ligger i landskapet Hälsingland men tillhör Härjedalens kommun, och är således en del av Jämtlands län).

Källor:

https://www.op.se/artikel/jamtland/historien-om-spokhotellet-utanfor-ytterhogdal

https://www.op.se/artikel/harjedalen/ytterhogdal/spokhotellet-utanfor-ytterhogdal-var-fullt-av-liv

https://lokforaren.wordpress.com/2016/07/26/antligen-bilderna-av-spokhotellet/

https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/855754-henrik-byggplaner-odehuset-spokhotellet

IMGP7251
”Spökhotellet” i Ytterhogdal. Foto: Steven Hellan.
IMGP7253
”Spökhotellet” i Ytterhogdal. Foto: Steven Hellan.